Ďalšou v poradí výnimočných rastliniek z Peru je bylinka nazývaná Yacon.
Požívanie Yaconu je v niektorých častiach Peru dodnes spojené so zvláštnymi náboženskými a kultúrnymi rituály.
Yacon dorastá až do výšky 2 metrov a jeho najdôležitejšou časťou sú podlhovasté buľvy (od 4 do 20 ks), pripomínajúce zemiaky. Sú neobvykle šťavnaté, krehké a sladké. Často je Yacon nazývaný „zemným jablkom“, pretože jeho chuť pripomína jablko s melónom.
Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, železo a fosfor, karotén, vitamíny A, B1, B2, C a enzýmy. Buľva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidov (FOS). Dávajú bulvám sladkú chuť a táto rastlina je považovaná za ich najbohatší zdroj. FOS sú zvláštnym druhom cukrov, ktoré nie sú naším organizmom vstrebávané. Pôsobia ako prebiotiká, sú „pokrmom“ prospešných baktérií v tráviacom trakte.
Tiež listy a steblá, ktoré obsahujú 11-17% proteínu a podobné zložky ako buľvy, majú však horkastú chuť. Okrem toho obsahujú určité množstvo protokatechinu, kyselinu chlorogenovú, kávovú a ferulovú.
Čaj z listov Yaconu je prebiotikom a má antioxidačné účinky. Zneškodňuje voľné radikály, chráni genetický materiál, spomaľuje starnutie organizmu a pomáha predchádzať nádorovým ochoreniam a sklerotickým zmenám.
Odvar z listov Yacon sa užíva ako prírodný prostriedok proti cukrovke a tiež pri zápaloch močového mechúra, obličiek a pečene.
Je známe, že najväčším problémom diabetikov sú rýchle zmeny hladiny cukru v krvi, najmä po jedle. Po mesiaci užívania sú už znateľné efekty vyvolané lepšou činnosťou pankreasu a lepším vstrebávaním výživných látok v potrave.
Yacon má rovnako vplyv na zníženie hladiny triglyceridov a cholesterolu, podporuje metabolizmus a má účinky protizápalové a močopudné.
Výskumy dokazujú tiež priaznivý vplyv Yaconu pri hypertenzii (riedi krv a môže znížiť krvný tlak o 5-10%). Okrem toho uľahčuje vstrebávanie vápnika a vitamínu skupiny B.
Yacon pomáha pri obličkových problémoch, vredových ochoreniach čriev, predchádza zápcham, obnovuje bakteriálnu mikroflóru v črevách, mierni stres a je uznávaným prostriedkom proti nádorovým ochoreniam.
Všetky tieto vlastnosti spôsobili, že popularita tejto rastliny vo svete veľmi rýchlo rastie.
Stále viac si uvedomujeme, aký vplyv majú na náš organizmus cukry a sladkosti.
Zvlášť ľudia trpiaci cukrovkou a inými zdravotnými problémami hľadajú niečo, čo by bolo sladké, zdravé a nízkokalorické. A tu práve sa ponúka Yacon.
Mimoriadne vlastnosti Yacon môžu využiť nielen diabetici, ale aj osoby s inými chorobami. Yacon spomaľuje procesy starnutia, okrem iného aj viditeľné efekty starnutia pokožky. Môže spôsobiť, že sa budeme nielen mlado cítiť, ale aj mlado vyzerať.
A tak teda Yacon (podobne ako Maka a Vilcacora), je rastlinou ktorá robí medzinárodnú kariéru. Mimo Južnej Ameriku sa už široko pestuje v Japonsku, na Novom Zélande, Tajvane aj v USA. Pomaly sa začína objavovať aj v Európe.