Quinoa je jednou z najpopulárnejších zdravých potravín na svete. Je bezlepková, s vysokým obsahom bielkovín a jedna z mála rastlín obsahujúcich všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Obsahuje tiež vysoký obsah vlákniny, horčíka, vitamínu B, ďalej obsahuje železo, draslík, vápnik, fosfor, vitamín E a rôzne prospešné antioxidanty.
Vysoká nutričná hodnota
Quinoa je plodina ktorá sa pestuje pre svoje jedlé semená. Prakticky nejde o obilninu, ale pseudo-obilninu. Inými slovami, je to v podstate semienko, ktoré sa pripravuje a konzumuje podobne ako zrná obilnín. Quinoa bola dôležitá plodina za čias Inkov. Považovali ju za „matku všetkých zŕn“ a verili že je posvätná. Bola konzumovaná po cele tisícročia v Južnej Amerike. Status superpotraviny získala paradoxne iba pred niekoľkými rokmi.
Dnes môžete nájsť quinou a jej produkty po celom svete, obzvlášť v obchodoch a reštauráciach zameraných na zdravú výživu.
Existujú tri hlavné druhy: biela, červená a čierna.
Toto je obsah živín v jednej šálke (185g) varenej quinoi:
Proteín: 8g
Vláknina: 5g
Mangán: 58% odpurúčanej dennej dávky (ODD)
Horčík: 30% ODD
Fosfor: 28% ODD
Kyselina listová: 19% ODD
Med: 18% ODD
Železo: 15% ODD
Zinok: 13% ODD
Draslík: 9% ODD
Viac ako 10% ODD vitamínov B1, B2 a B6
Menšie množstvo vápnika, B3 (niacínu) a vitamínu E
Spolu teda 222 kalórií, 39g sacharidov a 4g tuku. Tiež obsahuje menšie množstvo omega-3 mastných kyselín.
Quinoa neobsahuje GMO, je bezlepková a zvyčajne pestovaná organicky. Napriek tomu že to nie je zrno, ale semienko, je považovaná za celozrnnú potravinu. Vedci z NASA zhodnotili Quinou ako plodinu vhodnú na pestovanie vo vesmíre. Je to vďaka vysokej nutričnej hodnote a pre jednoduchosť pestovania a spracovania.
Rok 2013 bol oficiálne vyhlásený za „Medzinárodný rok Quinoi“ v USA. Bolo to opäť vďaka vysokej nutričnej hodnote a veľkému potenciálu prispieť k potravinovej rovnováhe vo svete.
Quinoa sú vlastne jedlé semená, ktoré sa stali veľmi populárnymi medzi ľudmi zameranými na zdravú výživu. Je to najmä kvôli jej bohatému zloženiu.
Obsahuje rastlinné zložky quercetin a kamferol
Vplyv quinoi značne presahuje bežné vitamíny a minerály ktoré nájdeme v potravinách. Obsahuje tisíce mikroživín, niektoré s extrémnym vplyvom na naše zdravie. Patria sem molekuly zvané flavonoidy, čo sú rastlinné antioxidanty, ktoré preukázali rôzne blahodárne účinky na naše zdravie.
Dva flavonoidy obsiahnuté vo veľkom množstve v quinoi, ktoré boli detailne skúmané, sú quercitin a kamferol.
Množstvo quercetinu je tu dokonca vyšší ako v typických potravinách, napr. v brusniciach. Tieto dôležité molekuly boli preukázané ako účinné protizápalové, antivírusové, anti-rakovinové a antidepresívne látky v štúdiách na zvieratách.
Zaradením quinoi do jedálnička získate prísun týchto dôležitých látok a samozrejme ďalších iných.
Quinoa obsahuje vysoký obsah flavonoidov, vrátane quercetínu a kamferolu. Tie sú účinnými rastlinnými antioxidantmi s mnohými zdravotnými benefitmi.
Vysoký obsah vlákniny – oveľa vyšší ako u väčšiny obilnín
Ďalším dôležitým faktom je vysoký obsah vlákniny v quinoi. Jeden z výskumov preukázal na vzorke štyroch odrôd obsah 10-16g vlákniny na 100g semienok.
To sa rovná 17-27 g v jednej šálke surovej quinoi, čo je naozaj vysoké množstvo, takmer dvojnásobné ako pri ostatných obilninách. Šálka varenej quinoi obsahuje samozrejme menej vlákniny, kedže svoj objem značne zväčší absorbciou vody. Žiaľ, väčšina vlákniny je v nerozpustnej forme a práve tá nemá také vyhody ako rozpustná vláknina. Obsah rozpustnej vlákniny na jednu šálku quinoi je 2,5 g, čo je ale stále pomerne vysoké množstvo.
Bolo vedecky dokázané, že rozpustná vláknina znižuje množstvo cukru v krvi, znižuje cholesterol, vyvoláva pocit sýtosti a pomáha pri chudnutí.
Quinoa obsahuje viac vlákniny než väčšina obilnín. Na základe jednej štúdie až 17-27g vlákniny na jednu šálku.
Bezlepková potravina ideálna pre ľudí s inteloranciou lepku
V súčasnosti sa veľa ľudí snaží vyhýbať lepku v potravinách. Bezlepková diéta je zdravá v prípade že je zložená z prirodzene bezlepkových potravín.
Problémom je, ak sa ľudia snažia nahradiť potraviny obsahujúce lepok potravinami, ktoré sú namiesto toho vyrobené z rafinovyných škrobov. Tieto potraviny nie sú o nič zdravšie ako potraviny obsahujúce lepok.
Mnohí vedci považujú quinou za vhodnú náhradu chleba a cestovín pri bezlepkových diétach.
Štúdie ukázali že konzumáciou quinoi namiesto typických bezlepkových potravín ako je tapikokový škrob, zemiaky, kukuricová a ryžová múka môžeme rapídne zvýšiť príjem živín a antioxidantov.
Quinoa je prirodzene bezlepková potravina a jej konzumáciou namiesto bežných bezlepkových potravín dodáme nášmu organizmu hodnotné živiny a antioxidanty.
Vysoký obsah bielkovín so všetkými esenciálnymi aminokyselinami
Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín. Niektoré z nich sú označované ako “esenciálne“, pretože ich nedokážeme umelo vyrobiť a je potrebné ich získať zo stravy.
Ak potravina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je považovaná za “komplexnú“ bielkovinu. Problémom je, že veľa rastlinných potravín neobsahuje všetky aminokyseliny, napríklad lyzín. Quinoa je výnimkou, pretože obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Z toho dôvodu je vynikajúcim zdrojom bielkovín.
Jedna šálka obsahuje 8 g kvalitných bielkovín. Vďaka tomu je quinoa jedným z najlepších zdrojov bielkovín pre vegetariánov a vegánov.
Quinoa obsahuje viac bielkovín než väčšina rastlinných potravín. Obsahuje tiež všetky esenciálne aminokyseliny ktoré naše telo potrebuje.